Gerhard van der Bijl en Daniel Gebler Nederlands meest innovatieve leiders

Redactie

25 juni 2021

CIO & CDO Insights terugkijken

    ’Niet één, maar twee CxO’s uit de retailsector mogen zich ‘Meest Innovatieve IT-leider’ van Nederland noemen. Dat was dit jaar de onverwachte ontknoping van de uitreiking van de CIO Magazine Innovation Awards. Gerhard van der Bijl, CIO bij Albert Heijn, won de prijs om zijn kwaliteiten op het gebied van digitale transformatie. Daniel Gebler, CTO van online supermarkt Picnic, werd bekroond op grond van de inzet van technologie en de disruptie van een traditionele branche. De uitreiking vond op 24 juni plaats, tijdens het online congres CIO & CDO Insights, georganiseerd door ICT Media en CIO Magazine.

    Kruisbestuiving

    De jury van de Awards toonde zich aangenaam verrast door de kandidaten voor het leiderschap. De twee winnaars verschillen sterk van elkaar, qua zowel uitgangspunten en doelen, als visie, leiderschapsstijl en persoonlijkheid. Ook de gerealiseerde innovaties verschilden. Overeenkomsten waren er ook, voor wie goed kijkt naar de mix van informatie, digitalisering en technologie die beide leiders inzetten.

    Juryvoorzitter Eric Wesselman over de keuze voor twee winnaars: “Een kruisbestuiving tussen dergelijke profielen zal de wat op zichzelf staande community’s van CIO’s, CDO’s en CTO’s helpen zich te ontwikkelen tot een hechte groep tech leaders. Zij zullen niet alleen hun eigen organisatie inspireren en helpen groeien, maar zelfs een positieve bijdrage leveren aan de BV Nederland. Dit jaar hebben we daarom niet één maar twee winnaars in de categorie ‘Most Innovative Leader’.”

    Visie

    Gerhard van der Bijl won de Award op grond van zijn zeer duidelijke visie op de digitale transformatie van Albert Heijn, Gall & Gall en Etos, aldus de jury: “Van der Bijl weet die transformatie ook zodanig door te voeren dat hij daarmee maatgevend is voor de Europese organisatie van Ahold Delhaize.”

    Daniel Gebler onderscheidde zich eveneens door zijn visie: “Hij heeft een heel duidelijke visie met de jury gedeeld, op de ontwikkeling van het technologisch voortbrengingsproces en de bedrijfsresultaten die hij en zijn team daarmee weten te boeken.” Mede-finalist Mike Rawson, CIO van citizenM hotels, wist een eervolle derde plaats te behalen.

    Bedrijf

    De CIO Magazine Innovation Awards kennen meerdere categorieën. In de categorie ‘Most Innovative Company’ heeft Online Payment Platform de award toegekend gekregen. Oprichter Richard Straver wist de jury te overtuigen van zijn visie en ook het groeipotentieel van het fintech-bedrijf in de internationale markt.

    Een speciale vermelding heeft de jury in deze categorie toegekend aan Speaksee. Dit bedrijf heeft een oplossing ontwikkeld waarmee doven en slechthorenden aan groepsgesprekken kunnen deelnemen.

    Vijf andere organisaties en samenwerkingsverbanden wisten met hun vernieuwende oplossingen de finale te bereiken, namelijk Intergamma, Vopak & Cognizant, MN & Atos en T-Systems Nederland & Dura Vermeer.

    Scale-up

    In de categorie ‘Scale-up’ ging de prijs naar Hiber, voor haar oplossing die het mogelijk maakt wereldwijd IoT-connectiviteit via satellieten aan te bieden. De winnaar weet hiermee te concurreren met grote internationale spelers. “De eerste implementaties hebben al plaatsgevonden en de toekomst ziet er veelbelovend uit”, merkte de jury op.

    Nog twee bedrijven wisten dankzij hun innovativiteit de finale te bereiken: DeNoize en Pacmed.

    Covid-19

    Heel actueel is de categorie ‘Most Innovative Covid Solution’. Hier ging Argaleo met de eer strijken. De jury over Argaleo: “Het heeft crowd control algoritmen weten te combineren met geo-oplossingen en data. Met behulp van slimme camera’s kunnen gemeenten en openbare orde- en handhavingsdiensten zien waar op straat covid-gerelateerde risico’s ontstaan.”

    De beide andere finalisten waren TryLikes, met de toepassing voor afstand houden Aura Aware, en Grip Healthcare, dat het revalidatieprogramma Covid-herstel Thuis heeft ontwikkeld.

    Jury 2021

    De jury van de CIO Magazine Innovation Awards bestaat uit: Eric Wesselman, Juryvoorzitter en Partner & Head of Digital Transformation Advisory KPMG; Ben van der Burg, COO Triple & Anchorman/Columnist BNR Nieuwsradio; Sjoerd Blüm, CIO Schiphol; Anja Dekhuijzen, Advocaat bij Whitebridge Advocatuur; Tjibbe van der Zeeuw, Co-Founder & Partner Squadra Matching & Search; en Rob Beijleveld, CEO ICT Media & Uitgever CIO Magazine.

    CIO & CDO Insights terugkijken

      Gerelateerde artikelen

      Een derde grote organisaties innoveert uit lijfsbehoud

      Een derde grote organisaties innoveert uit lijfsbehoud

      Een derde van grote Nederlandse organisaties innoveert vooral uit angst overbodig te worden. Twee op de vijf bedrijven verwachten dat hun businessmodel een sterke verandering zal ondergaan in de komende twee tot vijf jaar. Ook zal volgens bijna de helft (45%) van de bedrijven de organisatiestructuur in hetzelfde tijdbestek mee veranderen.

      Bijna alle organisaties lopen achter met digitale transformatie

      Bijna alle organisaties lopen achter met digitale transformatie

      Ondanks decennia aan investeringen in digitale transformatie heeft slechts een kleine minderheid van organisaties een geavanceerd niveau van digitale volwassenheid bereikt. Geen enkele organisatie in de zorg, financiële dienstverlening, energie- en nutsbedrijven hoort tot deze groep.

      Mislukte transformaties kosten jaarlijks 10 miljoen

      Mislukte transformaties kosten jaarlijks 10 miljoen

      Ondanks vooruitgang op het gebied van digitale transformatie geven acht op de tien organisaties aan dat integratieproblemen hun digitalisering afremmen met infrastructurele problemen en risico’s tot gevolg. De kosten van het niet afronden van projecten zijn gestegen en mislukte initiatieven kosten organisaties gemiddeld tien miljoen euro op jaarbasis.

      ‘Tech-strategie vraagt om juiste focus’

      ‘Tech-strategie vraagt om juiste focus’

      Hoge energieprijzen, inflatie, haperende supply chains, geopolitieke onrust, klimaatverandering en een enorme vraag naar talent domineren de actuele businessdynamiek. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? De contouren van een toekomstvaste bedrijfsvoering.